2012. november 4., vasárnap

Tüskék közt a virág 17. fejezet


- Az isten szerelmére! – tapogattam Joseph homlokát még mindig, remélve, hogy tévedtem az előbb, de a lelkem mélyén tudtam, hogy nem létező szalmaszálba kapaszkodom.
- Azért a fejem a helyén maradhat? – kérdezte Joseph halkan, és lefogta a kezem.
- Jaj… bocsánat… - hadartam. – De most mit csináljak? Az a hülye eső! Az a hülye, jéghideg eső! Főzök teát… vagy hozok valami erősebbet… ha jól betakarózol, gyorsan ki fogod feküdni, és….
- Lia! – vágott Joseph a szóáradatba. – Azt hiszem, nem az esővel volt a baj. Valamit nem mondtam el neked.
- Micsodát? – vesztettem el hirtelen a hangomat úgy, hogy lágy lehelet jött ki a számon. – Mit nem mondtál el?
- Segíts egy kicsit – tápászkodott Joseph feljebb az ágyban, hogy a hátát megtámassza a támlában. – Amikor kimásztam a gödörből… nos, nem beütöttem az oldalam. Valami volt a földben… talán egy éles gyökér, vagy valami más, nem tudom. És igazából… - vágott szemével az oldala felé, majd lassan feljebb húzta a pólóját – ez történt.
Képtelen voltam kivárni, míg önmaga oldja meg a problémát, segítettem hogy mellkasa fedetlenné váljon, és attól, amit ott láttam, a jeges rémület töltött el.



- Irgalmas isten! – nyögtem borzadva, halálra rémülve, és mérgesen. – Mi a fenéért nem mondtad meg korábban? – förmedtem rá hirtelen.
- Mert azt hittem, csak egy sima vágás, aztán majd begyógyul. Nem akartalak megijeszteni – jött a halk válasz Joseph szájából. – De ahogy látom, ez kissé rosszabb lett.
- Kissé rosszabb? – emelkedett a hangom a felső szféráig. – Be van gyulladva, te szerencsétlen! – közelítettem ujjammal a seb felé. – Sajnálom… lehet, hogy ez most fájni fog, de… - vetettem közben Josephre egy pillantást, majd megnyomtam a seb környékét, és a vágás nedvezni kezdett. – Jól van, már nem nyúlok hozzá – emeltem el a kezem, hallva a fájdalmas nyögést, majd a kezembe temettem a fejem.
- Nem csak be van gyulladva – motyogtam az ujjaim mögül. – Azt hiszem, el is fertőződött. Mihez kezdjek most? Én nem vagyok orvos – fehéredtem el teljesen.
- Talán kezdetnek nem ártana néhány lázcsillapító – motyogta Joseph, és arcát újra elöntötte a verejték.
- Igen, hogyne, máris! – pattantam fel, és kirohantam a konyhába, hogy egy levél gyógyszerrel térjek vissza. – Valdes legalább ilyesmiről gondoskodott – mondtam némi megkönnyebbüléssel, és egy pohár víz kíséretében két tablettát nyújtottam oda Josephnek. – Tessék, vedd ezt be – ültem le az ágy szélére, és végigsuhant az agyamon a lehetséges „gyógymódok” sora.
- Lázcsillapítók, vizes borogatás, ha nem használ hűtőfürdő – mondtam fel a gyerekkoromban megtanult leckét. – A kocsi! Az elsősegélyláda! – kiáltottam fel hirtelen. – Van benne lázmérő, kötszerek, és hasonlók! Behozom… feltéve, ha nyugton maradsz – túrtam bele gyengéden Joseph szőke hajába.
- Nem hinném, hogy sok választásom lenne – morogta ő keservesen. – Légy óvatos, Lia…
- Pont te mondod? – próbálkoztam meg egy halvány mosollyal, majd előrángattam egy pokrócot, magam köré csavartam, és kivágtattam az ítéletidőbe.
Kétszer is csaknem fellökött a szél, és alig fél perc alatt szétázott rajtam a takaró, de mikor beléptem a házba a kis ládikóval, úgy éreztem magam mint Indiana Jones, mikor megtalálta a frigyládát.
- Tessék, máris itt vagyunk – dobtam le magamról a vizes takarót a hálóban, aztán feltúrtam a dobozka tartalmát.
- Kötszer, és lázmérő van – mondtam, és az utóbbit Joseph szájába nyomtam, egy szemvillanással jelezve, hogy ne merjen ellenkezni. – De kellene valami, amivel fertőtleníteni tudom a sebet… a lázt a gyulladás okozza. Azt kell megszüntetni… ahhoz a sebet rendbe kell tenni… - gondolkodtam hangosan. – De ahhoz orvos kell… én még sokkal nagyobb bajt is csinálhatok!
- Na és a cb? – jutott Joseph eszébe. – Azt mondták, ha valami gond van, keressük a vendégházat. Talán meg lehetne próbálni.
- Jaj istenem!  - sikítottam fel. – Igazad van! Nem tudom, miért nem jutott az eszembe…
- Lia, hello… - fogta meg Joseph a kezem kis mosollyal. – Nyugi, rendben? Nagy levegő… szedd össze magad. Nem haldoklom, nem az utolsó perceimet élem.
- Lehet, hogy két nap múlva már ott tartottunk volna! – tettem csípőre a kezem kissé felpaprikázódva. – Mikor méltóztattál volna szólni? Mikor már az amőbák rágcsálják a szöveteidet?
- Vegyem úgy, hogy le vagyok cseszve? – vigyorgott Joseph.
- Nem, még nem. Még csak bemelegítek – sóhajtottam. – Megyek, megpróbálkozom a rádióval. Addig ki ne merd venni ezt a vackot, míg vissza nem jövök – mutattam a lázmérőre, és kivonultam a nappaliba, mint egy mindenre elszánt hadvezér.


*****

- Itt Aurélia Gracy Diego Valdes házából. Keresem a Los Zapatos vendégházat. Jelentkezzenek, kérem. Vétel! – ismételtem a cb-n már ki tudja hányadszor az elmúlt két percben. Némi hallgatózás, némi sistergés a rádióban, aztán újra próbálkoztam. Eldöntöttem, hogy ha kell, akkor egész éjjel itt ülök a nappaliban, és megállás nélkül szövegelek. Ebben a helyzetben nem igazán tehetek mást.
- Itt a Los Zapatos vendégház, üdvözlöm Senora Gracy – szólt bele a már jól ismert férfihang. – Vétel.
- Végre valahára! – kiáltottam el magam megkönnyebbülten. – Féltem, hogy egyáltalán el tudom-e érni Önöket. Vétel.
- A vihar kissé rontja a légköri viszonyokat, Senora – érkezett a válasz. – Miben lehetünk segítségére? Vétel.
- Találok orvost Önöknél? – kérdeztem a kezemet tördelve. – Sürgősen szükség lenne rá! A partnerem megsérült, és … - vázoltam a fennálló helyzetet röviden, tömören. – Kérem, segítsenek, még mielőtt nagyobb lesz a baj!  Vétel.
Némi csend támadt odaát, a vonal túlsó végén, és valami a lelkem mélyén már most megsúgta, hogy ne várjak jó híreket.
- Van egy kis gond, Senora Gracy – jött a kényszeredett mondat, és szinte láttam, ahogy a férfi a fejét vakargatja. – A vihar nemcsak Önöket vágta el a világtól, hanem bennünket is. Képtelenség eljutni Önökhöz. Az eddigi eső lezúdult a hegyekből. A házukhoz vezető út momentán egy kisebb folyóvá vált. Jelenleg járhatatlan. Más megoldást kell találnunk. Vétel.
- Na és helikopterek? Mentőhelikopterek? – hajoltam közelebb. – Valahol vannak, nem? Még ha nem is Önöknél, de ha el tudna érni egy kórházat, akkor talán… talán idejönne valaki… - próbálkoztam. – Vétel.
- Nekünk is van egy helikopterünk, Senora, bár csupán sétarepülési módra felszerelve… de a célnak megfelelne, ez tény, hogy Senor Morgant elszállítsuk. A probléma az, hogy képtelenség felszállni a géppel. Higgye el, próbálkoztunk vele tegnap, és ma délelőtt is. A viharos esőtől nem lehet látni, és a szél miatt egyszerűen veszélybe került a pilótánk. Vétel.
- Akkor hát… - száradt ki a torkom, és reszelősen nyeltem egyet – ez azt jelenti, hogy magunkra maradtunk? Vétel.
- Sajnálom, Senora – hallottam a választ, és éreztem a férfi hangján, hogy tényleg így is gondolja. – Momentán nem tudunk eljutni Önökhöz. Ha az idő változik, akkor megpróbáljuk, de nem tudom, erre mikor kerülhet sor. Lehet holnap, de akár három-négy nap is. Vétel!
- De addig a barátom állapota csak rosszabbodni fog! – kiáltottam kétségbeesve. – Ha látnák, hogy néz ki a sebe már most… könyörgöm, csináljon valamit! Bármit megteszek, csak segítsenek! – gyűltek könnyek a szemembe. – Vétel – szipogtam még hozzá a végén.
Újabb néhány másodperces csend ült a vonalra, aztán megszólalt az előbbi hang, ezúttal kemény határozottság csengett benne.
- Senora Gracy… Radikális lépés, de Önnek kell azt a sebet kitisztítania. Vannak egészségügyi ismereteim, tudok pontos instrukciókat adni. Hozzon papírt, ceruzát, és jegyzeteljen. Vétel.
- Máris hozom… - dadogtam, aztán remegő kezekkel előkotortam egy papírdarabot, és valami írószerszámot is kerítettem. – Hallgatom. Vétel.
- Jól van Senora – sóhajtott a férfi. – Mondja, miből áll jelenleg a felszerelésük? Vétel.
- Nos, van egy levél lázcsillapító. Tíz darab. Vagyis nyolc, mert kettőt már beadtam Jos… vagyis Senor Morgannek – helyesbítettem. – Továbbá egy egészségügyi láda. Kötszerek, gézlapok, egy darab lázmérő. Ennyi. Sem fertőtlenítő, sem semmi más. Vétel.
- Alkohol van a házban? És növények? – érdeklődött a hang. – Vétel.
- Alkohol? Igen van. Egy fél üveg tequila, és egy negyed üveg Jack Daniels – válaszoltam. – Mit akar, itassam le? – értetlenkedtem. – Növény is van néhány… de nem tudom, hogy jön ez ide. Vétel.
- Mivel az egészségügyi felszereléseik hiányosak, muszáj lesz természetes gyógymódhoz fordulnunk – magyarázta a hang a cb-ből. – Szóval, Senora… a következő a teendője. Felismeri az aloét? Vétel.
- Persze, hogy felismerem – biccentettem, mintha a beszélgetőtársam látni is az éteren át. – Nem csak Mexikóban honos. Húsos levelű, kissé tüskés. És sokrétűen használják. Vétel.
- Pontosan – jött a válasz. – Van a házban aloe? Kérem, nézzen szét alaposan. Vétel.
- Körülbelül négy hatalmas cserépben is az virít – vontam vállat. – Ez a mennyiség elegendő? Vétel.
- Igen, még sok is lesz – nevetett fel a férfi. – Senora, most jön a dolgok nehezebb része. Fogjon egy apró, de éles kést. Előre szólok, nem lesz kellemes a dolog sem Önnek, sem Senor Morgannak… de tartsa szem előtt, hogy nincs más megoldás, és most Önön múlik minden. Tartsa a kés hegyét tűzbe néhány másodpercig, akár a konyhai gáz fölé. Majd öntse le alkohollal, hogy tökéletesen fertőtlenítse. Vigyázzon, ezek után ezzel a pengével már ne érjen hozzá semmihez. Fogjon egy darab tiszta gézt… - jöttek az utasítások, én pedig jegyzeteltem, bár nem tudtam, hogyan fogom később elolvasni a remegő kézzel írt, igencsak csáléra sikerült betűimet. – Fogja a sebet két ujja közé Senora. Előtte adhat inni is egy keveset Senor Morgannak… fájdalomcsillapítás gyanánt. A fertőtlenített pengével nyissa meg kissé a sebet, hogy a felgyülemlett folyadék szabadon távozhasson. Aztán vegyen egy másik gézlapot, és törölje a sebet. Ne a környékét, hanem konkrétan magát a sebet. Egészen addig, míg már semmi más nem szivárog belőle, csak tiszta vér. Idáig megvan? Vétel.
- Igen… igen… - hebegtem, de úgy remegtek az ajkaim, hogy ízekre szaggatták ezt az egy szót is. – Hogyan tovább? Vétel.
- Ha a seb már tiszta, öntse le tequilával. Tiszta alkohol, remekül fertőtlenít. Szedjen le egy aloe levelet, és nyomja ki a belsejét. Arra a nyúlós, átlátszó anyagra lesz szüksége, ami a levélben van. Kenje a seb köré, de csak köré! Fedje le gézzel, és kösse át. Cserélje a kötést rajta kétóránként, és ilyenkor mindig kenje aloéval. Ha a seb már tiszta, az aloe le fogja húzni a gyulladást. Ha a gyulladás eltűnik, elmúlik a láz is. Ön pedig életmentő érdemérmet kap majd – melegedett meg a hang, felhagyva eddigi tanáros stílusával. – Minden világos, Senora? Vétel.
- Igen, világos – motyogtam. – Csak az nem, hogyan fogom én ezt végigcsinálni – suttogtam már ekkorra, és félelem szorongatta a szívemet. – Mondja, nagyon fog fájni? Úgy értem… Senor Morgannek. Vétel.
- Nem táplálok Önben illúziókat, Senora. Sajnos igen. Azt hiszem, mindkettejüknek szüksége lesz minden bátorságra – érkezett a válasz, ami a legkevésbé sem nyugtatott meg. – Kérem Senora, ha végzett mindezzel, azonnal keressen meg. Itt leszek a rádió előtt néhány órát, nem mozdulok innen. Csak ügyesen, Senora. Nem lesz a világon semmi baj. Vétel.
- Jó… - vettem hatalmas levegőt, hogy megnyugtassam önmagam. – Rendben. Azt hiszem, nem tehetek mást – álltam talpra. – Ígérem, hogy amint készen vagyok, jelentkezem. Addig is… az Isten áldja magát. Vétel.
- Rezo por vosotros, Senora – érkezett a válasz. – Vége… - tette hozzá, és mikor felhangzott a sistergés, kinyomtam a cb gombját.


*****

- Ez elég magas – ültem le Joseph mellé, az ágy szélére, és megbámultam a szájából kihúzott lázmérőt.. – Beszéltem a vendégházzal… - tettem hozzá, a takarót fixírozva – és azt mondták, hogy….
- Tudom, mit mondtak – szakította félbe szerencsétlen nyögdécselésemet Joseph. – Behallottam minden szót. Jól van Lia… - vett hatalmas levegőt – kezdjünk hozzá. Készen állok.


Vége

Folyt. Köv.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Izgalmas fejezet volt, tetszett. Szegény Joseph ezt csúnyán megjárta, ahogy azt is, hogy nem rögtön mondta el, hogy mi történt vele. Remélem, hogy jól lesz és Lia-nak lesz elég bátorsága, hogy megtegye, amit meg kell tennie, hogy megmentse az életét. Viszont van egy olyan sejtésem, hogy ez még jobban összehozza majd őket. Bár ez csak egy sejtés. Viszont arra, hogy mi is lesz a következőkben nagyon kíváncsi vagyok, így várom a folytatást :)

    VálaszTörlés
  2. Hűha,nem kis meglepetést okoztál ám :D Kíváncsi leszek mi fog történni és sikerülni fog e a sebet kitakarítani meg minden... Már alig várom a kövit :) Siess vele :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez igen csak izgalmasra sikerült, de feltételezem a következő is ilyen kaliberű lesz, hiszem még csak most fog hozzálátni a seb ellátásának! Vagy azokat a fájdalmas pillanatokat nem részletezed ennyire? Azért kíváncsian várom a következő fejezetet!

    VálaszTörlés